Wonen in de hoofdstad van Limburg

10/02/2023
|
10
funda Maastricht

Maastricht is de hoofdstad van de provincie Limburg. Met meer dan 122.000 inwoners is het de grootste gemeente van Limburg. Het heeft zijn naam te danken aan de rivier de Maas. Want Mosa Trajectum is de Latijnse naam van Maastricht en betekent letterlijk ‘oversteek bij de Maas’.

Sfeer

De stad is uniek door de sfeer die je nergens anders in Limburg terug vindt. De oude binnenstad staat bekend om haar historische gebouwen. Het zijn stuk voor stuk unieke plekken die je nergens anders tegenkomt.

Cultuur

Maastricht is het podium van het Zuiden. Het bruist van allerlei vormen van cultuur. TEFAF Maastricht is hier een voorbeeld van. Dit is een wereldwijde beurs voor kunst, antiek en design in het MECC. Ook zijn er verschillende musea en theaters te vinden in Maastricht met ieder hun eigen karakter. Festival de Nederlandse Dansdagen is het hoogtepunt van de dans is Maastricht. Het is een grote betekenis in de dans cultuur van Nederland. Als je van muziek houdt zit je ook goed in hier in het Limburgse stadje. Er worden namelijk het hele jaar door verschillende concerten gegeven in allerlei genres.

Op stap in Maastricht

Maastricht is een echte studentenstad, wat betekent dat je van maandag tot en met zondag verschillende cafés, clubs en barretjes kunt bezoeken. Dus schrik niet als het op donderdag mega druk is, want dit is dé studentenavond in Maastricht. De meeste mensen gaan dan naar een zijstraat van het Vrijthof genaamd de Platielstraat. Hier vindt je verschillende cafés waar je een drankje kunt doen, een hapje kunt eten en tot laat met de voetjes van de vloer kunt.

Dialect

In Maastricht wordt natuurlijk ook Limburgs gepraat. Maastrichts (Mestreechs) om precies te zijn. Met minstens 60.000 sprekers is het een belangrijke vorm van het Limburgs dialect. Het dialect heeft eigenschappen van het Centraal Limburgs dat westelijk van de Maas in Belgische Limburg wordt gesproken.

Natuur

In en rondom Maastricht zijn genoeg plekken voor echte natuurliefhebbers. Van stadsparken tot grotten en groeven. Frontenpark is een mooi voorbeeld van een stadspark in Maastricht. Door de wildgroei en diverse inheemse planten- en bloemensoorten verschilt het van normale stadsparken. In het park loopt een 120 meter lange droge gracht waar je doorheen kunt lopen. Als je op zoek bent naar iets anders dan alleen maar groen, kun je een bezoek brengen aan de ENCI-groeve. Tot 2018 werd hier mergel gewonnen en dit heeft geleid tot een uniek natuurgebied. Je kunt een mooie route wandelen langs de groeven en een kijkje nemen op de uitzichtplateaus. Ben jij meer van het fietsen/mountainbiken? Neem dan een kijkje in het natuurgebied rondom St. Pietersberg. En als je graag op excursie wil met een gids, kun je de grotten gaan verkennen in de buurt van Maastricht.

Huizenmarkt

Heeft deze informatie je al overtuigd om in de mooie Limbursge stad te gaan wonen? Dan komt nu nog beter nieuws. Op dit moment staan er namelijk ongeveer 260 huizen te koop, en de gemiddelde vraagprijs van huizen die ligt lager dan het gemiddelde in Nederland. Als je benieuwd bent wat voor huizen er te koop staan kun je eens een kijkje nemen op funda Maastricht.

Gerelateerd nieuws:  Een makelaar in de Limburgse huizenmarkt

Meer informatie over wonen in Zuid-Limburg? Lees dan deze blog! Moet je je rijbewijs nog halen? Doe dit dan ook zeker in Limburg en lees hier onze blog over het slagingspercentage in Limburg.

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

05/06/2023

Meer in deze categorie

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

|

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

|

Spanning in de slaapkamer

|

Doe-het-zelfideeën voor binnen- en buitenshuis

|
,
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!