Zoveel mensen zijn geslaagd voor hun praktijkexamen in Limburg

04/04/2023
|
2
brommobiel theorie oefenen

Het behalen van je rijbewijs is een spannende periode voor iedereen. Je bent bezig met allerlei dingen en kunt maar aan één denken: het halen van je examen. Je bent in deze periode veel bezig met lessen, theorie examen én je praktijk examen. Wil je brommobiel theorie oefenen of praktijkexamen auto halen? In deze blog lees je alles over oneerlijke slagingsfactoren bij het CBR.

Provincie

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op je slagingskans, buiten de factoren die er zouden moeten zijn. Het is logisch dat je beoordeeld wordt op je rijgedrag en dat dit goed moet zijn, maar ongeacht of de kandidaat goed of slecht rijdt, zijn er nog een aantal andere dingen die meewegen in de beslissing. Zo blijkt uit onderzoek dat de provincie waarin je afrijdt een invloed lijkt te hebben op de slagingskans. Zo zijn er bepaalde steden waar de slagingskans onder de 40 procent is, terwijl er ook steden zijn waar de slagingskans oploopt tot boven de 60%! Tijdens dit onderzoek waren de steden waar het slagingspercentage het laagst was, Rotterdam en Barendrecht. Hier waren de slagingspercentages respectievelijk 35% en 34%. Ook al wil je misschien niet meteen een auto kopen, het lage slagingspercentage in je stad is toch een flinke domper voor je motivatie.

Aan de andere kant waren de slagingspercentages in Limburg uitzonderlijk hoog. De CBR-locatie van Heerlen was koploper, met een gemiddeld slagingspercentage van 66%. Maastricht volgde hier kort achter met een score van 62%, bijna een verdubbeling van het slagingspercentage in Barendrecht. In totaal had de provincie Limburg een slagingspercentage van precies 60%, uitzonderlijk hoog. Het loont dus om je praktijkexamen in Limburg te doen. Dan kun je na het slagen ook meteen een autovakantie plannen vanuit Limburg.

brommobiel theorie oefenen

Geslacht

Een andere, absurde, factor is het geslacht van de kandidaat. Dit zou natuurlijk absoluut geen factor mogen zijn in het slagingsproces, maar onderzoek toont aan dat er toch echt verschillen zijn in het slagingspercentage van mannen en vrouwen. Dit verschil is niet bij iedere examinator aanwezig, maar kwam toch uit onderzoek naar voren. In bepaalde provincies loopt dit verschil op tot zelfs 7%! In het algemeen slagen mannen nét iets vaker voor het praktijkexamen dan vrouwen, maar dit komt uit op een verschil van maximaal 3%. Bij bepaalde examinatoren of in bepaalde provincies is dit getal dus een stuk hoger, terwijl het absoluut geen invloed zou mogen hebben op de uitkomst van het examen. Of dit puur toeval is of dat er voorkeuren in het spel zijn is lastig uit de cijfers op te maken, maar het CBR houdt deze verschillen zelf ook in de gaten.  

Je geslacht of de locatie waar je je CBR-examen gaat afnemen zou nooit een factor mogen zijn in je slagingskansen, maar helaas blijkt dit toch het geval te zijn. Het beste wat je kunt doen is zo goed mogelijk voorbereid naar het examen komen en zo rustig mogelijk te blijven. Of je nou brommobiel theorie oefenen doet, of je klaarmaakt voor je praktijkexamen auto, voorbereiding is en blijft de belangrijkste factor in het slaginsproces.

Gerelateerd nieuws:  Waar krijg je de beste trainingsschema's in Limburg?

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

05/06/2023

Meer in deze categorie

Duurzame stedelijke ontwikkeling

|

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

|

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

|

Op deze manier kan jij je huis schoon houden

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!