Monumenten in Limburg

24/12/2021
|
88
subsidie monumenten

Limburg heeft een strategische ligging in het zuiden van Nederland. Dat maakte Limburg eeuwenlang tot een omstreden gebied voor Europese grootmachten. Romeinen, Spanjaarden, Duitsers, Oostenrijkers en Fransen zijn heer en meester geweest. Mede door deze roerige historie heeft Limburg heel veel rijksmonumenten. Het kan dus zijn dat mensen een monument in de tuin hebben staan. In dit geval kan men voor het onderhoud van het monument, een subsidie monument krijgen. Deze subsidie monument is bedoeld om de monumenten tot stand te kunnen blijven houden.

Hier zijn een paar van de grote rijksmonumenten die je in Limburg kunt bezichtigen:

Helpoort in Maastricht

Helpoort maakt deel uit van de eerste ommuring van Maastricht in 1229. Daarmee is het een van de oudste stadspoorten van Nederland in geldt als laatste volledig deel van de eerste ommuring van Maastricht.

monumenten in Limburg

Kasteel Eijsden

Kasteel Eijsden is rond 1635 gebouwd en na een brand herbouwd in het midden van de 17e eeuw. Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis waar men over kan leren bij een bezoek.

Abdij Rolduc

Dit complex van gebouwen dateert uit 1831 met als rol een seminarie. Bezoek dit mooie complex van gebouwen met als centraal punt de kerk en maak een wandeling door de prachtige tijdloze tuinen alsof je terug in 1831 bent.

Station Valkenburg

Station Valkenburg is het oudste station in Nederland dat nog in gebruik is. Het werd in 1853 gebouwd en het symmetrische gebouw wekt de indruk van een middeleeuws kasteel op. Het was de bedoeling dat dit zowel vertrouwen als ontzag onder de reizigers zou opwekken.

Spaans Gouvernement in Maastricht

Het voormalig Spaans gouvernement heeft al een geschiedenis vanaf 1333. In 1916 werd het gebouw gedeeltelijk gerestaureerd, maar het heeft nog altijd prachtige 16e -eeuwse accenten en lijsten waardoor het prachtige imposante gebouw niet te missen valt. Voor de architectuur en geschiedenis is dit gebouw zeker een bezoekje waard tijdens een dagje Maastricht.

Naast deze grote monumenten zijn er nog honderden monumenten in Limburg te bezichtigen, zelf in de voor of achtertuinen van mensen. Dit is een mooie manier om meer te leren over de rijke gevarieerde geschiedenis van deze provincie.

Gerelateerd nieuws:  Leuke experimenten voor thuis

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

23/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Meer in deze categorie

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

|

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

|

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

|

Spanning in de slaapkamer

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!