10 historische plekken in Limburg

09/03/2022
|
81
sushi heerlen

Limburg barst van de historie, maar dat wist je natuurlijk al. Ben je bijvoorbeeld al op de volgende historische plekken geweest?

Thermenmuseum Heerlen

In dit museum leer je alles over Zuid-Limburg ten tijde van de Romeinen, waar je bijna 2000 jaar terugreist in de tijd. Je herkent Limburg haast niet meer terug. Leert hoe de Romeinen op veldtocht gingen en hoe Maastricht en Heerlen zich ontwikkelden tot stedelijke gebieden. Verder zie je de overblijfselen van een heus Romeins zwembad en leer je over het eten en de goden van toen. Heerlen is niet alleen historisch, maar gaat ook mee met de tijd. Zo zijn er nu een moderne bibliotheek en kun je tapas en sushi in Heerlen eten.

Kasteel Hoensbroek

Alleen al de aanblik van dit kasteel is indrukwekkend en de binnenkant is dat nog meer. In het kasteel zijn zo’n  veertig kamers ingericht in Middeleeuwse stijl en er zijn nog altijd de krakende vloeren, de zalen en de indrukwekkende plafondschilderingen met kroonluchters te bewonderen. Vergeet niet tussendoor een selfie te maken bij de schandpaal op de binnenplaats.

Begraafplaats Margraten

Wellicht het meest indrukwekkend is de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Hier liggen zo’n 8.000 militairen begraven die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mocht je meer willen weten, dan kun je met een gids of audiotour meer te weten komen. Nog een interessant feitje: Deze plek is voor altijd beschikbaar gesteld aan de Verenigde Staten.

sushi heerlen

Begraafplaats Ysselsteyn

Helemaal in het noorden van de provincie ligt een begraafplaats die wellicht wat soberder is dan het American Cemetery, maar niet minder indrukwekkend. In Ysselsteyn, vlakbij Venray, is een begraafplaats voor Duitse soldaten die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.  De Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland. Hier vonden zo’n 32.000 militairen hun laatste rustplaats

Boekhandel Dominicanen

Dit is misschien wel de bekendste bibliotheek van Limburg, gelegen in Maastricht. Dit is natuurlijk niet echt een museum, maar een plek voor een echte boekenwurm. In Maastricht ben je sowieso op je plek want deze stad barst van idyllische plekjes. Net als sushi eten in Heerlen is het niet meer vreemd om iets exotisch te eten in de stad, al past bij een bezoek aan een bibliotheek een stukje vlaai ook prima.

Catacomben Valkenburg

Een bezoek aan Museum Romeinse Catacomben is een onvergetelijke belevenis. Onder leiding van een van de gidsen ontdek je de onderaardse gangen en stap je in een tijdmachine naar de romeinse tijd. Zie met eigen ogen het verschil dat er vroeger was tussen rijk en arm: de mooie grafkamers van de vooraanstaanden en massagrafkelders voor de gewone burger.

ENCI-groeve

ENCI-groeve ligt net buiten de stad. Dit is een bijzondere plek om een wandeling te maken of fotoshoots te houden. Aan het begin van de vorige eeuw werd in deze groeve kalksteen gewonnen, wat zorgt voor een groot contrast tussen de uitgehouwen steen en het groen van het bos. Dit is de ideale plek om in de zomer sushi uit Heerlen te eten.

Discovery Museum

Wil je meer leren over de mijnhistorie van Limburg? Dan kun je een keer een bezoek brengen aan het Discovery Museum in Kerkrade. Behalve de mijnhistorie is er een wisselende expositie over wetenschappelijke onderwerpen.

Gerelateerd nieuws:  Een makelaar in de Limburgse huizenmarkt

Ben je naast historische plekken op zoek naar andere mooie plekken in Limburg? Lees dan hier verder.

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

05/06/2023

Meer in deze categorie

Duurzame stedelijke ontwikkeling

|

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

|

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

|

Op deze manier kan jij je huis schoon houden

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!