Boete voor scooter rijden zonder rijbewijs

27/03/2023
|
8
oefen examen theorie

Het is weer zo ver: De verkeersboetes zijn weer verhoogd. Eens in de zoveel tijd besluit de overheid dat het tijd is om de landelijke verkeersboetes te verhogen en recentelijk is dit weer gebeurd. We moeten met zijn allen dus weer extra goed opletten in het verkeer. Ken de regels en doe een oefen examen theorie. In deze blog lees je alles over de verhoogde boetes.

Algemene verhogingen

Volgens de ANWB zijn de boetes in het algemeen met ongeveer 2% verhoogd. Dit zou in lijn zijn met het inflatiepercentage en dus een eerlijke stijging zijn. Wanneer men echter de snelheidsboetes van afgelopen jaar met dit jaar vergelijkt, komt men eerder uit op een verhogingspercentage van bijna 10%. In 2022 betaalde je voor een snelheidsovertreding van 10 km/h binnen de bebouwde kom €75, in 2023 is dit €82. Rij je 15 km/h te hard binnen de bebouwde kom, betaal je €154, in vergelijking met €142 vorig jaar. Deze verhogingen komen dus eerder dichtbij een verhoging van 10%, in plaats van de vermeldde 2%. Vorig jaar was de verhoging wel ongeveer 2%, maar dat wordt dit jaar dus niet volgehouden. Zorg dus dat je niet geflitst wordt, ook al rij je door de prachtige routes in Limburg.

Niet alleen de snelheidsboetes zijn omhoog gegaan, andere verkeersboetes ook. Rij je bijvoorbeeld op een scooter zonder rijbewijs? Dan zal je dat op dit moment €270 kosten. Bij lichte verkeersovertredingen wordt de boete gehalveerd als de overtreder een leeftijd heeft van 16 jaar of jonger. Dus investeer in het halen van je rijbewijs, net zoals de 11,5 miljoen andere Nederlanders.

oefen examen theorie

Specifieke overtredingen

Voor specifieke verkeersovertredingen die de overheid erg serieus neemt, stijgen de boetes door de jaren heen flink. Voor het rijden met je telefoon in je handen ben je in 2023 €380 kwijt, een hoge boete. Zeker als je dit vergelijkt met 2020. Toen betaalde je nog (maar) €240 voor deze verkeersovertreding. Dat is dus een verhoging van bijna 60%! Handsfree bellen was nog nooit zo aantrekkelijk.

Er zijn in 2022 een aantal boetes verlaagd, een zeldzame maatregel. De overheid vond het wenselijk om een aantal boetes middenin het jaar te verhogen, maar verlaagde tegelijkertijd ook een aantal boetes. Een van deze boetes was die van het parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. De overheid was van mening dat deze boete op €400 flink te hoog was en besloot het te verlagen naar €310. Veel mensen verwachtte hierdoor geen stijging meer in deze boete, maar niks is minder waar. In 2023 betaal je tóch een verhoogde prijs voor deze boete, namelijk €350. Het lijkt er dan ook op dat men binnen de kortste keren gewoon weer die €400 moet betalen voor deze overtreding, die de overheid eerst te veel vond. Of je nou regelmatig een oefen examen theorie doet, of af en toe je kennis up to date houdt via YouTube is jouw keuze, maar zorg ervoor dat je de verkeersregels goed kent.

De veiligheid in het verkeer is zeer belangrijk. Jaarlijks gebeuren er té veel ongelukken in ons land die mensen met tijdelijk en blijvend letsel achterlaat, of erger. Zorg dat je de verkeersregels kent en vermijd onveilige situaties. Zo zorg je er niet alleen voor dat je geen boetes krijgt, maar vooral dat jij en je medemens veilig aan het verkeer kan deelnemen.

Gerelateerd nieuws:  Unieke interieur stijlen in Limburg

Vond je deze blog nou interessant? Lees dan ook zeker onze blog over Wat te doen bij pech onderweg.

Recent

Hoeveel mensen in Nederland hebben hun rijbewijs?

11/01/2024

Web Wings en Creamy Concepts: het nieuwe dream team binnen online marketing

21/12/2023

Hoe kleine details het verschil kunnen maken bij je interieur

18/12/2023

Hoe kunnen Limburgse bedrijven online klanten behouden?

04/12/2023

Leuke winterse familie-uitjes in Weert

28/11/2023

Meer in deze categorie

Hoeveel mensen in Nederland hebben hun rijbewijs?

|

Web Wings en Creamy Concepts: het nieuwe dream team binnen online marketing

|

Hoe kleine details het verschil kunnen maken bij je interieur

|

Hoe kunnen Limburgse bedrijven online klanten behouden?

|
© Copyright Limburgsekrant 2024
hello world!