Hoeveel mensen in Nederland hebben hun rijbewijs?

11/01/2024
|
0
rijbewijs aantal

Het halen van je rijbewijs, de een gaat het goed af en de ander net iets minder. Ondanks de goede verbindingen met het ov, is het hebben van een rijbewijs geen overbodige luxe. Zeker in de meer afgelegen gebieden, kan het een uitdaging zijn om alles met het openbaar vervoer af te leggen.

Rijbewijsaantallen in 2024

In Nederland heeft ongeveer 66,8% van de bevolking een rijbewijs. Per provincie kunnen deze aantallen nog verschillen, dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de leeftijdsverdeling in een provincie. Een provincie met gemiddeld meer volwassenen, zal een hoger percentage hebben dan een provincie met meer kinderen. Noord- en Zuid-Holland hebben de laagste percentages, namelijk 63,5% en 62,9%. De hoogste percentages zijn voor Drenthe (71,3%) en Noord-Brabant (70,3%). Wanneer we dit gaan omrekenen naar absolute getallen, hebben ongeveer 11,5 miljoen Nederlanders een rijbewijs.

In Nederland is ongeveer 77% van de bevolking 18 jaar of ouder. Hiervan heeft ongeveer 86,8% een rijbewijs, maar hoe is deze verdeling per provincie? Als we de getallen gaan vergelijken op basis van het aantal volwassenen met een rijbewijs, zijn de verschillen wat groter. Bovenaan staat nog steeds Drenthe, met een percentage van 92,7, op de voet gevolgd door Noord-Brabant met 91,4%. De provincies met de minste rijbewijzen zijn nog steeds Noord- en Zuid-Holland, 82,5% en 81,7% van de volwassenen heeft hier een rijbewijs. In de grote steden is het hebben van een auto niet altijd handig, waardoor het halen van een rijbewijs niet nodig is. Een autorijbewijs in Limburg komt bijvoorbeeld meer van pas, de verbindingen zijn slechter en er is geen tram of metro die elke 5 minuten komt. De percentages in de omliggende provincies liggen dus gemiddeld hoger. Een voordeel is wel dat in Limburg het slagingspercentage hoger ligt dan in de Randstad.

Tips bij het halen van je rijbewijs

Het halen van je rijbewijs kan lastig zijn, hier een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

  • Kies een rijschool die bij jou past, elke rijschool is namelijk anders. Doe vooraf onderzoek naar de instructeurs, aanpak, ervaringen van anderen en slagingspercentages. Het belangrijkste is dat jij je veilig en op je gemak voelt in de auto.
  • Consistentie is belangrijk, dus neem regelmatig rijlessen. Probeer wekelijks minstens 1 keer te lessen om vooruitgang te blijven zien.
  • Vraag altijd om feedback aan je Driving coach, zo word je alleen maar beter en kun je leren van je fouten.
  • Begin op tijd met het leren en halen van de theorie. Uiteindelijk moet je je theorie behaald hebben, voordat je verder gaat in het proces. Het zou zonde zijn als je de rijlessen moet stoppen, omdat je de theorie nog niet behaald hebt.
  • Fouten maken is niet erg, daar leer je juist van. Tijdens de rijlessen is het goed om in gedachten te houden dat het een leerproces is. Vraag zaken die onduidelijk zijn en leer ervan.

Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, is het belangrijk om te blijven rijden. Probeer bijvoorbeeld deze routes in het mooie Limburg, zo wordt rijden ook nog eens leuk! Vaardigheden blijf je ontwikkelen door ervaring en onverwachte situaties. Zo word je steeds zekerder in de auto en kun je met een veilig gevoel de weg op.

Gerelateerd nieuws:  Recycling in Heerlen

Recent

Web Wings en Creamy Concepts: het nieuwe dream team binnen online marketing

21/12/2023

Hoe kleine details het verschil kunnen maken bij je interieur

18/12/2023

Hoe kunnen Limburgse bedrijven online klanten behouden?

04/12/2023

Leuke winterse familie-uitjes in Weert

28/11/2023

Tips voor gezinnen die naar limburg verhuizen

14/11/2023

Meer in deze categorie

Web Wings en Creamy Concepts: het nieuwe dream team binnen online marketing

|

Hoe kleine details het verschil kunnen maken bij je interieur

|

Leuke winterse familie-uitjes in Weert

|

Tips voor gezinnen die naar limburg verhuizen

|
,
© Copyright Limburgsekrant 2024
hello world!