Waarom een warmtepomp verplicht is

15/08/2022
|
44
warmtepomp

Vanaf 2026 is het als huiseigenaar verplicht om een warmtepomp te installeren als je oude CV ketel aan vervanging toe bent. Dit alles omdat het tempo waarin huizen overgaan op duurzame energie omhoog moet. In 2050 moeten we volledig draaien op duurzame energie. Een utopisch ideaal dat kosten wat het kost moet worden behaald. De boeren zijn al aan de beurt geweest en nu volgt de woningmarkt ook. Een warmtepomp alleen is natuurlijk niet genoeg om een energietransitie teweeg te brengen. Het doel is om in 2050 energie positief te zijn, dat gaat met een warmtepompje alleen natuurlijk niet lukken. Dat is een druppel op de gloeiende plaat en dus absoluut niet voldoende voor de heldenstatus die een klimaatutopist toebehoort.

Is een warmtepomp écht verplicht?

Het is natuurlijk goed dat wij ons ervan bewust worden dat duurzaam leven inderdaad beter is. Toch gaat het allemaal niet snel genoeg vind o.a. Hugo de Jonge voor volksverhuizing. Er is een gigantisch woningtekort, zeg gerust dat er zo’n 900.000 woningen bij gebouwd moeten worden. De energievoorziening van al die woningen en alle bestaande woningen mag over een paar jaar geen gas meer zijn. Een warmtepomp wordt echter niet verplicht en een CV-ketel niet verboden. Dat komt omdat sommige woningen helemaal niet geschikt zijn voor een warmtepomp. Zo’n 30% van alle woningen is niet geschikt om verwarmd te worden met een warmtepomp alleen. Naast een warmtepomp om warmte op te wekken, gaan we massaal over op zonnepanelen. In Groningen draaien we de gaskraan dicht en de zonnepanelen in IJmuiden worden geïnstalleerd!

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een soort ventilator die je op je dak of aan te huis monteert. De ventilator haalt als ware het een airco lucht uit de buitenlucht en verwarmd deze lucht doormiddel van elektriciteit. De lucht wordt vervolgens verspreid in je huis. Zo’n warmtepomp bespaart bijna 70% op je gasverbruik.  

Wanneer heeft een warmtepomp écht zin?

Als jij een goed geïsoleerde woning hebt, dan kan het voor jou geen kwaad om over te gaan op een warmtepomp. Net als bij een CV-ketel is het geval dat hoe beter je woning geïsoleerd is, des te beter het werkt. Een warmptepomp is wel een stukje minder krachtig dan een CV-ketel.

Je moet daarnaast ook nog eens beschikken over voldoe3nde ruimte om zo’n unit te plaatsen. Een warmtepomp heeft een binnen een buiten unit.

Wat als ik huur?

Als je in een huurwoning huurt, hoef jij helemaal niets te doen. De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor de installatie van een warmtepomp. Je hoeft je dus nergens druk om te maken, er veranderd in jouw geval niet echt iets.

Installateurs gezocht

Er is een tekort aan mensen die warmtepompen kunnen installeren. Er werken momenteel 20000 mensen te weinig in de installatiebranche en dat worden er alleen maar meer, naarmate de behoefte  groeit. Er zal dus nog veel moeten gebeuren om het Utopia van een energie neutrale samenleving te realiseren.

Gerelateerd nieuws:  Woningmaatregelen voor in Maastricht

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

23/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Meer in deze categorie

Duurzame stedelijke ontwikkeling

|

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

|

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

|

Op deze manier kan jij je huis schoon houden

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!