Steeds minder varkensboeren in Limburg

08/11/2021
|
82

De varkensboeren in Limburg nemen af. Steeds minder mensen willen een boer zijn en dit werk door blijven zetten. Toch zijn er boeren die wel nog door blijven gaan en steeds meer varkens bezitten op de boerderij. De aantal varkens per boer zijn flink gegroeid naar ongeveer 6000 varkens per boer. Volgens sommige is dit een goede ontwikkeling en voor anderen iets minder.

Varkenscijfers

De varkens in Limburg nemen dus gestaag toe per Varkenshouder. De provincie Limburg had maar liefst in september ruim 1, 7 miljoen varkens in de boerderijen. Dat zijn er toch ongeveer 230.000 varkens minder dan dat we drie jaar geleden hadden. Dit is in totaal een afname van 12%. Dat is hoger dan het gemiddelde van heel Nederland, want landelijk is het gemiddeld met 8% gedaald. Boeren zijn en blijven nodig voor eten en goederen te produceren voor de mensheid om zich heen. Toch zijn er steeds meer regels die ervoor willen zorgen dat de cijfers omlaag gaan. Varkenshouders hebben een subsidieregeling opgelegd gekregen. Hiermee worden de varkensboeren in Limburg aangemoedigd tot stoppen van het bedrijf.

Boerderij te koop

Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat er boerderijen leeg komen te staan wegens opzegging van het bedrijf. Een boerderij kopen is voor sommige mensen een leuke droom om waar te maken. Ze willen groter leven in de Limburgse natuur. Als er bijvoorbeeld een boerderij te koop staat dan is die meestal toch redelijk snel verkocht. Ondanks dat vele mensen dit niet verwachten. Wat vaak gezien wordt is dat de bewoners vaak veel religieuze verbouwingen doen om de boerderij naar hun idee te maken, op te knappen en de boerderij werkplekken te veranderen tot een andere functionele ruimte. Het overnemen van een bedrijf dat doen ze vaak niet.

varkensboeren in Limburg

Goede ontwikkeling

Het is een goed ontwikkeling als deze boerderijen te koop komen te staan. Dit vanwege de vele stankoverlast en ammoniakuitstoot te beperken. Het aantal varkens beperken is niet de hoofdzaak. Het gaat om milieubewuster en minder overlast te veroorzaken. De varkens die van een boerderij te koop stonden gaan naar modernere en schonere stallen. Op deze manier kan veehouderij meewerken aan de toekomst. Daarom ook de nieuwe strengere regels voor intensieve veehouders. Als boer is dit niet fijn om te huren, maar ook de boeren moeten en blijven zo ook een goed in komen hebben. Het is niet zo dat een boerderij te koop staat vanwege te weinig inkomsten van de boer. Het zorgen van een wereldspeler vanwege de kwalitatief goed producten uit de veeboerderijen dat is wat Nederland wilt bereiken.

Gerelateerd nieuws:  Speciaalzaken in Limburg

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

05/06/2023

Meer in deze categorie

Boete voor scooter rijden zonder rijbewijs

|
,

De bekendste bedrijven in Limburg

|
,

Limburgse ondernemers gaan steeds vaker online

|

Hoe ongezond is alcohol?

|
,
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!