Sporten kan leiden tot euforie

15/05/2023
|
4
sporten kan leiden tot euforie

Je zou het niet meteen zeggen als je hard bezig bent in de sportschool of als je aan het rennen bent tijdens een marathon, maar sporten kan leiden tot euforie. Euforie krijg je meestal aan het einde van je sportactiviteit. In deze blog lees je waarom je door sporten een gevoel van euforie kan krijgen.

Waar is sporten goed voor?

Er wordt vaak gesport voor onze lichamelijke conditie en fitheid van het lichaam. Maar je kan ook sporten omdat je een afleiding nodig hebt en je je gedachtes wilt omzetten. Vaak kost het je vooraf veel energie om uiteindelijk te gaan sporten, maar nadat je gesport hebt zul je waarschijnlijk er veel energie voor terug hebben gekregen. Dit komt doordat tijdens het sporten geluk hormonen vrijkomen, waaronder dopamine, serotonine en endorfine.

Runner’s High

Misschien heb je al eens gehoord over het begrip “Runner’s High” als je in de sportwereld bekent bent. Dit betekend het gevoel hebben van intens geluk. Vaak hebben sporters dit gevoel tijdens en na het beoefenen van hun favoriete sport. Velen denken dat Runner’s High een mythe is, maar dat is niet waar! Tijdens het sporten komen er zowel gelukshormen als endorfines in je lichaam. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers en humeurverhorgers, daarnaast kunnen zij een gevoel van euforie opwekken. Dat verklaart waarom je je zo gelukkig en euforisch voelt na een sportsessie.

Hoe bereik je een Runner’s High?

De duur en intensiteit van je sportactiviteit bepaalt of je een Runner’s High kunt ervaren of juist niet. Als je hartslag niet hoog genoeg is en je niet helemaal onder het zweet zit, zul je waarschijnlijk geen euforie opwekken. Je zult tijdens je training erachter moeten komen wat voor jou het beste werkt om uiteindelijk tot een Runner’s High te komen. Oefen daarom met verschillende soorten sporten, duur en intensiteiten. Als je vaker een euforie hebt gekregen bij een bepaalde sport, dan weet je dat die sport het beste werkt voor jou!

Wanneer voel je nog meer euforie?

Niet alleen bij sporten voel, kun je een gevoel van euforie krijgen. Er zijn nog veel meer manieren om dit gevoel van intens geluk te ervaren. Zo kun je het uitoefenen van een creativiteit een gevoel van euforie ervaren. Dit komt doordat je jezelf aan het uitdrukken bent op een andere manier. Door middel van meditatie kan je ook een euforisch gevoel krijgen, omdat je bezig bent met je ademhaling. Hierdoor kan dit leiden tot een verbonden gevoel met jezelf en geluk. Sommige gebruiken ook THC om een euforisch gevoel op te wekken. Lees meer over THC op deze pagina. Een gevoel van euforie opwekken is voor iedereen anders en het is belangrijk om er zelf achter te komen waarvan jij een euforisch gevoel van krijgt.

Vond je deze blog leuk om te lezen en wil je in Limburg sporten? Lees dan deze blog over alle mogelijkheden voor padel in Limburg.

Gerelateerd nieuws:  De beste eiwitshakes voor onderweg

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

05/06/2023

Meer in deze categorie

De beste eiwitshakes voor onderweg

|

Alle mogelijkheden voor padel in Limburg

|

Amstel Gold Race

|

De beste eiwitshakes van Limburg

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!