Hoe schoon is de lucht in Limburg?

14/10/2022
|
37
Schone lucht

Limburg is dé provincie van bourgondisch genieten, gastvrijheid en rust. Met zijn rustige dorpen en gezellige steden is het een populaire trekpleister voor toeristen om de drukte in de randstad en andere gebieden te ontsnappen. Limburg beschikt over veel uitgestrekte landschappen waar je prachtige wandelingen kunt maken tussen de natuur. Vanzelfsprekend dat je hier nog een ‘frisse neus’ kunt halen. Maar, hoe schoon is de lucht in Limburg? Wij vertellen het jou in deze blog.

Schone Lucht Akkoord

Vanaf 2016 is het Rijk in Nederland begonnen met het opstellen van een plan om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Zij streven naar een gezondheidswinst van minimaal 50% in 2030 ten opzichte van 2016. Met gezondheidswinst wordt bedoeld dat mensen gezonder, langer en met meer kwaliteit kunnen leven. Het Schone Lucht Akkoord is daarmee in 2016 geboren. Inmiddels hebben alle twaalf provincies in Nederland dit akkoord ondertekend en zo’n 90 gemeenten in deze provincies hebben dit plan openlijk erkend en gesteund.
In 2021 tekende Limburg als provincie ook het Schone Lucht Akkoord en kon het werken aan een schonere toekomst beginnen!

De luchtkwaliteit in Limburg

Ondanks de prachtige natuur die zich in Limburg bevindt, staat de provincie hoog in de (internationale) top als het gaat om luchtvervuilers. Dit is waarschijnlijk ontstaan in de vorige eeuwen, toen in Zuid-Limburg veel werkt gewerkt in de bekende steenkolenmijnen. In de latere jaren is het er helaas niet beter op geworden met de komst van DSM & Chemelot.
Een ander aspect waarom de luchtkwaliteit in Limburg niet optimaal is, is de geografische ligging van de provincie. Vanuit Limburg ben je immers vaak binnen tien minuten rijden de grens over naar België of Duitsland. Zodra je Duitsland binnenrijdt, kom je al snel in het industriële ‘Ruhrgebied’ van Duitsland. Onze Belgische buren doen ons mooie Limburg ook niet ten goede met de industriestad Luik die vlak bij de grens ligt.

Frisse lucht

Dankzij onder meer het Schone Lucht Akkoord, werken we in Limburg samen aan een schonere toekomst. Het is natuurlijk niet zo dat, wanneer je door het Heuvelland in Zuid-Limburg wandelt je geen schone lucht inademt. En ook yoga liefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken wanneer zij hun ademhalingstechnieken uitvoeren, de lucht in Limburg is op een paar gebieden na nog steeds schoon. Ook de grote industriebedrijven in Limburg zijn zich op het gebied van luchtkwaliteit flink aan het verbeteren. Zo worden schone filters geplaatst op de verbrandingstorens en wordt er meer met recyclebare producten gewerkt.
Zo dragen wij hopelijk allemaal ons steentje bij en werken we samen toe naar een schone lucht in Limburg!

Gerelateerd nieuws:  Veilig wonen in Maastricht

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

23/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Meer in deze categorie

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

|

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

|

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

|

Spanning in de slaapkamer

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!