Chemelot bedrijfscampus in Geleen

26/02/2022
|
114

Chemelot is tegenwoordig meer dan dat het alleen een industrieterrein is. Het terrein kan meer worden gezien als een geheel van kleine en grote bedrijven. Deze bedrijven profiteren binnen het Chemelot terrein allemaal van de gedeelde kennis. Het terrein van Chemelot bestaat maar liefst uit 800 hectare en vind je rondom het knooppunt Kerensheide van de rijkswegen A2 en A76 tussen Stein en Geleen in, in Limburg. De laatste jaren is Chemelot dan ook steeds meer in ontwikkeling, steeds meer op weg naar een campus. Deze campus moet onderzoek en ontwikkeling doen naar nieuwe producten.

Missie

Chemelot is dan ook ontworpen met een centraal idee in gedachte: het samenbrengen van de kennis en vaardigheden die normaal alleen bij hele grote organisaties voorkomen. Deze kennis moet vervolgens worden toegepast binnen een flexibele gemeenschap van kleine en grote chemische bedrijven, waardoor de visie van de chemische industrie sterk verandert. Chemelot is een groeiende omgeving voor de economie en in 2025 wil Chemelot dan ook een groot doel behaald hebben. Behoren tot de wereldtop.

2025

Chemelot heeft een visie die tot 2025 geldt. In deze visie staat als doel beschreven dat er door gezamenlijke innovatie de komende jaren de mogelijkheid is uit te groeien tot de meest duurzame, veilige en competitieve chemiesite van Europa. Ook Limburg heeft daar baat bij. Chemelot biedt op die manier nog meer werkgelegenheid en dat zou mooi zijn, want voor de Limburgse economie is Chemelot nu al van groot belang. In 2025 wil het bedrijf behoren tot de wereldtop van chemie en nieuwe materialen.

Uniek

Chemelot probeert dit dus te bereiken. Nog meer werkgelegenheid zou mooi zijn, zeker boven op de huidige omstandigheden van het terrein. Zo ligt het heel centraal in Zuid-Limburg en is het terrein bovendien gemakkelijk bereikbaar via de auto, trein of luchthaven. De fabrieken vullen elkaar goed aan en hebben een overkoepelende licentie. Als laatste zijn er veel centrale voorzieningen zoals nutsvoorzieningen, de brandweer, onderhoud, bedrijfsnoodorganisatie en veiligheidsvoorschriften.

Veiligheidsvoorschriften

Die veiligheidsvoorschriften zijn er niet voor niets. Ze worden ook wel opgeschreven op vib’s. Vib’s zijn veiligheidsinformatiebladen en zijn voor de veiligheid op het terrein cruciaal. Een andere benaming voor vib’s is ook wel msds. Msds is een afkoring voor material safety data sheet. In deze informatiebladen staan de gevaren van een gevaarlijke stof of mengsel en adviezen voor het veilig ermee werken. Ook staan er eigenschappen van het betreffende product in. Dit omvat dan meestal de chemische samenstelling van het product, de vereiste beschermingsmiddelen en de transport en afvoer eisen. Voor alle fabrieken in een omgeving als Chemelot zijn vib’s of msds verplicht. Lees hier meer over het belang van MSDS sheets voor veiliheid en compliance.

Naast deze blog hebben wij ook nog een andere blog over de Chemelot bedrijfscampus in Geleen. Deze blog gaat over de verduurzaming en bezigheid van de instellingen op de campus. Benieuwd naar onze blog? Klik dan hier!

Gerelateerd nieuws:  Hoe schoon is de lucht in Limburg?

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

23/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Meer in deze categorie

Boete voor scooter rijden zonder rijbewijs

|
,

De bekendste bedrijven in Limburg

|
,

Limburgse ondernemers gaan steeds vaker online

|

Verduurzaming en bezigheid op de Chemelot bedrijfscampus in Geleen

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!