Hond en kat samen? Zo doe je dat!

17/03/2023
|
8
Dieren

Spreekwoordelijk kunnen honden en katten absoluut niet samenleven. Maar zolang je rekening houdt met een aantal dingen kan dit wel. In deze blog krijg je wat tips om je te helpen bij de eerste ontmoeting tussen de twee dieren. Hierna leven jouw hond en kat samen nog lang en gelukkig.

Voorbereidingen die je moet treffen

De eerste ontmoeting tussen hond en kat is heel belangrijk. Om dit zo soepel mogelijk te laten voorlopen, is het slim om wat dingen voor te bereiden. Kies een zo neutraal mogelijke ruimte voor de eerste ontmoeting tussen de twee viervoeters. Zorg ervoor dat er in de ruimte plekken zijn waar de kat zich terug kan trekken, en de hond van een afstand kan observeren. Dit is bijvoorbeeld een verhoogde plank of een venster waar de hond niet bij kan. Voor de nieuwkomer is het slim om een aparte ruimte voor te bereiden waar hij/zij de eerste dag kan verblijven. Hier kan het dier zich indien nodig ook naar terugtrekken. Misschien moet je meer ruimte creëren in je huis om met de twee dieren te wonen.

Houdt er ook rekening mee dat je de twee voederbakken van de dieren niet bij elkaar in de buurt zet. Die van de kat kun je het beste op een verhoogde plaats zetten waar de hond niet bij kan. Dit voorkomt dat een van de dieren het verkeerde voer gaat eten. De kattenbak moet je ook ergens plaatsen waar de hond niet makkelijk bij komt. Katten hebben privacy nodig bij het gebruik van de kattenbak, en reageert gevoelig op een verstoring. Honden neigen er ook vaak naar om de uitwerpselen in de kattenbak op te eten, en dit willen we natuurlijk voorkomen. Denk er dus goed over na waar je de kattenbak neer gaat zetten.

Je kunt de dieren ook voorbereiden op de ontmoeting. Een mogelijkheid is dat je met een droge doek de vacht van een van de dieren aait, en dit op de voederplaats van het ander dier neerlegt. Door de geur in combinatie met het eten te presenteren, krijgt het dier een positieve associatie met de geur van het ander dier.

De eerste ontmoeting

Na een goede voorbereiding is het dan zo ver, de grote ontmoeting. Maar ondanks de goede voorbereidingen moet je geen verwachtingen hebben, het zijn van nature namelijk niet de beste vriendjes. Het kan een tijdje duren voordat de twee dieren aan elkaar gewend zijn. Zorg dat de dieren beide hebben gegeten en eventueel uit zijn gelaten voor de ontmoeting. Dit zorgt voor een positief welzijn van de dieren. Tijdens de ontmoeting kan het handig zijn om de hond even aan te lijnen om het jachtinstinct te remmen. Laat de kat eerst even in het reismandje zitten, en laat de hond even rustig snuffelen. Het aanlijnen van de hond zorgt ervoor dat de hond niet uitvalt naar de kat, en de kat laat schrikken. Laat de ontmoeting niet te lang duren, ook al gaat het goed. Het levert namelijk voor beide dieren veel stress op. Om aan de dieren te laten weten dat ze het goed gedaan hebben kun je ze een traktatie geven. Dit stimuleert ze om zich de volgende keer ook zo te gedragen.

Gerelateerd nieuws:  Toerisme in Kerkrade

Hoelang duurt het voordat de dieren aan elkaar gewend zijn?

Na de eerste kennismaking moet je gaan oefenen met de dieren. Zet ze iedere dag een paar minuten bij elkaar, maar laat ze daarbuiten in een aparte kamer verblijven. Je kunt de tijd iedere dag wat langer maken, totdat ze helemaal aan elkaar gewend zijn. Hier gaat even wat tijd inzitten, maar je wil natuurlijk dat de dieren goed met elkaar overweg kunnen. Dwing je dieren niet om bij elkaar te zijn. Je merkt zelf wanneer ze klaar zijn om een hele dag bij elkaar in een kamer te verblijven.

Woon je in de buurt van Eindhoven? Vergeet dan niet om je nieuwe viervoeter te laten checken en vaccineren bij een dierenarts in bijvoorbeeld Helmond.

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

23/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Meer in deze categorie

Duurzame stedelijke ontwikkeling

|

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

|

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

|

Op deze manier kan jij je huis schoon houden

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!