Hoe schoon is de lucht in Limburg?

26/02/2022
|
64
ademhalingstechnieken

Al een lange tijd wordt er in Nederland gemeten hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht zitten. De laatste jaren zijn de schadelijke stoffen ook in de lucht in Limburg fors toegenomen. Het gaat daarbij voornamelijk om de stoffen zwaveldioxide, (fijn) stof, stikstofdioxide en benzeen. Door het zwaveldioxide verzuren natuurgebieden bijvoorbeeld en door stikstofdioxide heb je kans op schade van je luchtwegen en longen. Die laatste vind je vooral bij het verkeer erg veel, de cijfers van het stikstofdioxide zijn daar hoog. De kwaliteit van de lucht wordt dan ook bepaald door concentraties stikstofdioxide en fijnstof op ongeveer 30.000 locaties in heel Nederland ieder jaar te berekenen.

Schone luchtakkoord

Ondanks dat de luchtkwaliteit in grote delen van het land beter kan, is deze in Limburg redelijk goed vergeleken met de rest van het land. Er is in de afgelopen jaren een flinke vooruitgang te zien. Provincie Limburg tekende daarom vorig jaar een Schone Lucht Akkoord. Er worden in dit akkoord tussen de partijen die meedoen afspraken gemaakt over kennisdeling, cofinanciering en realisatie van projecten die bijdragen aan een gezondere leefomgeving.

Gezondheidseffecten

Door de kwaliteit van de lucht te berekenen, wordt er ook ieder jaar bekeken waar in Nederland de schoonste lucht te vinden is en waar in Nederland de vuilste lucht te vinden is. De schoonste, maar ook de vuilste lucht zijn beiden te vinden in Limburg. De schoonste lucht vind je in Gulpen-Wittem. De vuilste lucht vind je in Nederweert. De gezondheidseffecten van vuile lucht zijn dan ook groot. Hoe vuiler de lucht, hoe meer kans je hebt op gezondheidseffecten. Zo is een erg vervuilde lucht schadelijk voor je eigen luchtwegen. Je ademhaling wordt dan gehaaster, in plaats van dat je diep in- en uitademt. Je krijgt door de gehaaste ademhaling minder zuurstof binnen, wat soms tot gevolg kan hebben dat je een ontregelde ademhaling krijgt. Een ontregelde ademhaling heb je als je vaker in- en uitademt dan dat er nodig is. Merk je dat je hier last van hebt? Dan kun je dit proberen meer onder controle te krijgen aan de hand van ademhalingstechnieken. Daarnaast kan een erg vervuilde lucht ook zorgen voor hart- en vaatziekte en soms kan het zelfs kanker als gevolg hebben.

Ademhalingstechnieken

Zoals net gezegd kun je proberen je ademhaling onder controle te krijgen met ademhalingstechnieken. Deze technieken kun je zelf uitvoeren. De eerste stap is dat je ontspannen gaat zitten, je je rug recht houdt en je spieren ontspant. Vervolgens adem je iets dieper in dan dat je normaal zou doen. Herhaal dit, waarbij je steeds iets minder diep inademt dan de keer daarvoor. In eerste instantie kan dit gek aanvoelen, maar uiteindelijk merk je dat je juist meer zuurstof krijgt. Probeer dit vervolgens een aantal minuten te doen. Als je dit op de juiste manier doet dan zal de balans tussen zuurstof- en CO2-gehalte in je lichaam vanzelf herstellen.

Gerelateerd nieuws:  Waar staat de economie in Limburg?

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

05/06/2023

Meer in deze categorie

Duurzame stedelijke ontwikkeling

|

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

|

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

|

Op deze manier kan jij je huis schoon houden

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!