Herten, een klein Limburgs dorp

25/02/2022
|
83
huis te koop in Herten

Herten, een klein Limburgs dorp dat bij de gemeente Roermond hoort. Het dorp telde in 2021 8005 inwoners. Tot 1990 was Herten een zelfstandige gemeente. Wil jij meer weten over dit interessante kleine dorp? Misschien ga jij wel een huis kopen in Herten? Dan ben je hier op het juiste adres. In deze blog gaan we namelijk kijken naar de geschiedenis van Herten en wat er allemaal te beleven is in de omgeving.

De geschiedenis van Herten

De nederzetting dat nu Herten heet, werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 968. Dit dorp hoorde later, samen met Merum, tot de heerlijkheid Dalenbroek. Omstreeks 1472 werd deze grote heerlijkheid opgesplitst en Herten gingen toen min of meer zelfstandig als Dalenbroek verder. Godard van Vlodrop was vanaf 1464 heer over Herten en was achtereenvolgend Spaans, na 1716 Oostenrijks en in de Franse tijd hoorde het bij het departement van de Nedermaas. De Paters Passionisten uit Ere, Henegouwen België, vestigden zich in 1853 in Herten. Zij verhuisde kort daarna, in 1873, naar een klooster in Kortrijk. Tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog werd Herten zwaar getroffen. Daarna zorgde de grindwinning voor het ontstaan van grote plassen, zoals de Oolderplas, hierdoor kwam de kern Ool op een schiereiland te liggen.

Sint-Michaëlskerk in Herten

Rond 1400 werd voor het eerst vermeld dat er een kerk in het dorp was. Dit was een romaans kerkgebouw, dat een toren met drie vertakkingen bezat. In 1883 werd dit kerkje gesloopt en vervangen door een neogotische kruisbasiliek. Deze kerk werd weer door de Duitsers gebombardeerd in 1945. De ruïne van deze kerk werd in 1951 gesloopt en in 1953 werd een nieuwe kerk gebouwd, de Sint-Michaëlskerk.

huis te koop in Herten

Oolderplas

Oolderplas, een van de plassen die ontstaan zijn door de grindwinning. Het is een plas van 1,5 km lang en 1 km breed en is uitermate geschikt voor watersport en recreatie. Er zijn twee windsurfcentrums aanwezig. Deze windsurfcentrums zijn surfclub Drusus, waar alleen leden toegang hebben, en windsurfclub Roermond. De dagrecreatie is tegen een kleine vergoeding mogelijk. Bij deze surfclubs ligt zo’n 450 meter gras, strand en een speelweide. Je kan de auto gemakkelijk parkeren. Daarnaast zijn hier nog meer faciliteiten aanwezig. Waaronder toiletten, kleedhokjes en in het weekend zelfs een snackwagen. Verder kan je hier ook nog leren wind surfen en de juiste spullen huren zoals surfspullen, kajaks en kano’s. Bij de Oolderplas ligt ook een hotel en restaurant De Oolderhof. Bij het hotel is een grote steiger voor dagrecreatie. In de zomer wordt er een beach club opgebouwd, waar je kan genieten van een hapje en een drankje.

Huis kopen in Herten

Ben jij opzoek naar een huis te koop in Herten? Bekijk dan het woning aanbod als je een huis wilt kopen in het dorp. Herten is een mooie plek om te wonen, vanwege het water en de omgeving. Kijk nu of je een huis te koop in het dorp kunt vinden!

Gerelateerd nieuws:  Duurzaam wonen in Limburg

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

23/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Meer in deze categorie

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

|

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

|

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

|

Spanning in de slaapkamer

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!