De prijs van een kop koffie: met 40% gestegen

05/12/2022
|
1
Nespresso cups kopen De Koffiejongens

Het is geen geheim dat de koffieprijzen de laatste jaren zijn gestegen. Volgens nieuw onderzoek van economen van de Michigan State University zou de prijs van een kop koffie nog sneller kunnen stijgen dan eerder werd gedacht. Zij ontdekten dat de prijs van een kopje koffie de afgelopen vier decennia met maar liefst 40% gestegen is. Dat is meer dan het drievoudige van de inflatie in die periode. Drink je nu een bakje koffie buiten de deur? Dan kost je dat ongeveer €2,62, waar je dit in 2012 nog €1,87 kostte. De prijs van koffie is de afgelopen tien jaar gestaag gestegen, volgens recent rapport van de Internationale Koffieorganisatie (ICO).

ICO

De ICO voorspelde dat de koffieprijzen het hoogst zouden zijn sinds 2012 en dat de kosten meer dan 40% hoger liggen dan in 2016. Hoewel veel factoren de koffieprijzen kunnen beïnvloeden, zoals weersomstandigheden en de vraag naar bonen, is het belangrijk om te begrijpen hoe elke factor van invloed is op het resultaat. Zo zijn om te beginnen de kosten van koffiebonen de afgelopen twee jaar drastisch gestegen als gevolg van de droogte over de hele wereld. Dit beperkt het aanbod in bonen en dwingt boeren om meer te vragen voor hun bonen per pond of per kilogram. Ook zijn de huurprijzen gestegen. Er is veel vraag naar ruimte wat betekent dat je meer betaalt voor commercieel vastgoed als je je producten daar verkoopt. Tot slot zijn de arbeidskosten gestegen door de concurrentie tussen kleine bedrijven die op zoek zijn naar goede werknemers. Deze factoren zijn allemaal van invloed op de prijs voor jouw kopje koffie.

Gerelateerd nieuws  Duurzaam wonen in Limburg

Koffieprovincie

Volgens onderzoek kwam er naar boven dat er in Nederland veel koffiezaken zijn, gemiddeld 0,36 koffiezaken per 10.000 inwoners. Toch zijn de verschillen lokaal erg groot. In Friesland zijn er veel koffiezaken te vinden, ongeveer het dubbele met 0,65 per 10.000 inwoners. Friesland is daarmee de koffieprovincie van ons land. Als er gekeken wordt naar de grote steden dan scoort Maastricht ook hoog. Maastricht heeft 2,1 koffiezaken per 10.000 inwoners. De top vijf waar de meeste koffiezaken per 10.000 inwoners zijn is op nummer een Terschelling met 4,1, op nummer twee Ameland met 2,7, op nummer drie Baarle-Nassau met 2,2, op vier Maastricht met 2,1 en op nummer vijf Amsterdam met 1,9.

Conclusie

De prijzen blijven de komende tijd stijgen omdat er zoveel vraag naar is. De verwachtingen zijn dat er in 2024 zelfs een op de twee Nederlanders koffie drinken. Dat betekent dat er ieder jaar meer mensen koffie drinken. Ook de koffiezaken blijven snel groeien en ook koffiezaken waar je online je Nespresso cups kan kopen zoals bijvoorbeeld De Koffiejongens worden steeds populairder.

Recent

De balans tussen voeding en sporten

05/12/2022

Op deze plekken is een e-sigaret verboden

05/12/2022

Winter in Limburg

05/12/2022

Baby shower hapjes

20/11/2022

Het perfecte tuinfeest in Limburg organiseren

18/11/2022

Meer in deze categorie

De balans tussen voeding en sporten

|

Op deze plekken is een e-sigaret verboden

|
,

Winter in Limburg

|

Baby shower hapjes

|
© Copyright Limburgsekrant 2022
hello world!