Bekende monumenten in Zuid-Limburg

16/01/2023
|
12

Limburg staat bekend om mooie landschappen, heuvels en vlaai. Echter vind je in het eeuwenoude Limburg ook mooie en hele bekende monumenten. Een monument is bijvoorbeeld een historisch gebouw, archeologische vindplaatsen of door mensen aangelegde groene structuren. Hierbij te denken aan parken. Limburg heeft dus meer dan alleen maar landschappen en heuvels. Maar wat zijn de bekende monumenten van Limburg. In deze blog lees je wat de bekende monumenten van Zuid-Limburg zijn.

Kasteel Hoensbroek

Een van de bekende en oude monumenten van Limburg is kasteel Hoensbroek. Kasteel Hoensbroek is afkomstig uit de 14e eeuw. Het kasteel is open voor bezoekers, waarbij men een bijzondere inkijk krijgt in de geschiedenis van Limburg. Daarbij worden er diverse rondleidingen gegeven in en rondom het kasteel. Er is zelfs een nachtelijke rondleiding door het kasteel, waarbij er een gids is die historisch gekleed. Al met al echt een aanrader om eens te bezoeken

Basiliek

De Basiliek is een bekend monument van Vaals. Het monument is een kerk, dat dateert uit de 13e eeuw. De Basiliek is een monument dat gebouwd in de romaanse stijl. Wat de kerk zo bijzonder maakt, zijn de glas-in-lood ramen en de bijzondere fresco’s aan de binnenkant. Fresco’s zijn ook wel muur- en plafondschilderingen. In de kerk zijn regelmatig concerten te vinden. Al met al is de Basiliek een bijzonder monument om te bezichtigen in Vaals.

Het grottenstelsel van Valkenburg

In Valkenburg is een heel grottenstelsel te vinden. De grotten stammen uit de prehistorie. De grotten zijn in de prehistorie gebruikt door de Romeinen en even later door de Kelten. In het grottenstelsel kun je terecht voor verschillende rondleidingen. Een rondleiding door de Valkenburgse grotten, duurt gemiddeld tussen de 50 en 60 minuten. Bovendien kun je zelfs lasergamen in de grotten van Valkenburg. Hierdoor is het grotenstelsel van Valkenburg een mooi monument om te bezichtigen voor jong en oud.

Abdij Rolduc

De Abdij is een bijzondere plek in Kerkrade. De Abdij is afkomstig uit de 12e eeuw. Een abdij is een geheel van gebouwen, dat gebruikt wordt door monniken of nonnen. Bij Abdij Rolduc kun je terecht voor bijzondere rondleidingen. Er is zelfs een bijzondere rondleiding door de abdijtuin.

Kasteelruïne van Heerlen

In Heerlen is een indrukwekkende Ruïne van een kasteel te vinden. Het kasteel is afkomstig uit de 14e eeuw. Het kasteel is gebouwd als versterkte burcht door de graven van Gelre. Het was bedoeld om de macht en invloed in de regio te versterken. Het kasteel was op een strategisch punt, doordat het kasteel een goed uitzicht biedt op de omgeving. Bij het kasteel worden rondleidingen gegeven, waar je kennis kunt opdoen van de oorspronkelijke burcht.

In deze blog zijn vijf bekende monumenten van Zuid-Limburg beschreven. Heb je al eens een van deze monument bezocht of niet? Als je deze monumenten in Zuid-Limburg nog nooit hebt bezocht, dan is het echt een aanrader! Mocht je na het bezichtigen van de kastelen, de kastelen zo bijzonder vinden. Dan kun je vandaag de dag zelf een kasteel kopen.

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “bekende monumenten in Limburg“of “wonen in Zuid-Limburg: wat kun je verwachten?

Gerelateerd nieuws:  Effectief omgaan met energie

Recent

Een bedrijfsborrel organiseren in Limburg? Zo doe je dat!

13/05/2024

Een groene Limburgse toekomst door chiptuning

19/03/2024

Limburgse natuurliefhebbers verenigen zich voor bescherming van diersoorten

14/03/2024

Limburgers verduurzamen hun tuin

09/03/2024

Welke Limburgse wijnen zijn er?

05/03/2024

Meer in deze categorie

Een bedrijfsborrel organiseren in Limburg? Zo doe je dat!

|

Limburgse natuurliefhebbers verenigen zich voor bescherming van diersoorten

|

Welke Limburgse wijnen zijn er?

|

De winnaars van de Maastricht award

|
© Copyright Limburgsekrant 2024
hello world!