Wat is Cardano?

28/09/2022
|
37
Cardano

Cardano is een gedecentraliseerd platform en crypto-valuta wat zich focust op het leveren van vergevorderde functies, zoals directe en snelle transacties, voor alles wat met blockchain te maken heeft. Een blockchain kan je zien als een online netwerk die in allemaal verschillende blokken informatie opslaat. Hiermee wordt verzekerd dat niet alles op één plek staat. Stel voor dat een blockchain 200 blokken aan informatie heeft en op een enkele plek wordt informatie toegevoegd of weggehaald, dan wordt automatisch overal de informatie of data aangepast. Nu we weten wat blockchain is rest alleen nog de vraag: wat is Cardano? In deze blog leggen wij uit wat Cardano is. Al bekend met Cardano? Klik dan door voor al het Cardano nieuws!

Wie heeft Cardano bedacht?

Een van de ontwikkelaars van het wereldbekende opensourceplatform Ethereum, Charles Hoskinson, introduceerde in 2017 Cardano na een geruime ontwikkelingsperiode. Charles Hoskinson werkt ondertussen samen met een andere oud Ethereum legende bij Cardano, namelijk Jeremy Wood. Momenteel bevindt Cardano zich, net zoals veel andere crypto bedrijven, in Zug. Zug is een stad in Zwitserland wat de laatste jaren ook wel de ‘Crypto Valley’ wordt genoemd. De reden hier voor zijn de grote aantallen crypto bedrijven die zich hier de laatste jaren gevestigd hebben. De regio Zug, die dezelfde naam heeft als de (hoofd)stad Zug, accepteert sinds 2020 Bitcoin en Ethereum als wettelijk belasting betaalmiddel.

Hoe werkt Cardano?

Cardano kan je verdelen in twee onderdelen, ook wel lagen genoemd: de afwikkelingslaag en de computationele laag. De afwikkelingslaag is momenteel al compleet functioneel. Met de afwikkelingslaag kunnen mensen zoals jij en ik Cardano tokens van wallet A naar wallet B sturen. Het is niet al te verbazend dat Cardano hierin een soortgelijke techniek gebruikt als Ether, gezien het feit dat Hoskinson en Wood daar beide gewerkt hebben.

De computationele laag is momenteel nog in ontwikkeling. De bedoeling is dat de computationele laag gaat zorgen dat ‘smart contracts’ ingeleid kunnen worden en vervolgens aangemeld worden. Smart contracts zijn overeenkomsten die geschreven worden in een codetaal. Deze overeenkomsten zullen vervolgens automatisch ingaan wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Een simpel gemaakt voorbeeld hier van zou zijn: “De scooter van Pieter wordt automatisch overgeschreven naar Henk wanneer Henk €650,- plaatst in de wallet van Pieter. Bij het plaatsen van geld in de wallet wordt het smart contract niet meer beschikbaar voor anderen.”  Als je dit een goede blog vond, kijk dan ook eens naar onze blogs over je zelfverzekerd voelen en lente in Limburg!

Gerelateerd nieuws:  Verduurzaming en bezigheid op de Chemelot bedrijfscampus in Geleen

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

05/06/2023

Meer in deze categorie

Verduurzaming en bezigheid op de Chemelot bedrijfscampus in Geleen

|

Chemelot bedrijfscampus in Geleen

|
,

Onderzoek behandeling epilepsie, van UM naar Harvard!

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!