Steeds meer buitenlandse studenten in Limburg

27/12/2021
|
104
driving-lessons-Maastricht

Momenteel (nov 2021) zijn er in Limburg, net als in de rest van Nederland steeds meer buitenlandse studenten op de universiteiten. Het is nu al zo, dat bijna 25% van de studenten buitenlands is. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) geeft aan dat zij dit een goede verhouding vinden. Toch zijn er wel wat bedenkingen. 

Aandeel in Limburg misschien zelf hoger 

Op de website van de VSNU is duidelijk zichtbaar op een kaart weergeven, dat met name bij de grensgebieden veel internationale studenten zijn. Dat is zichtbaar in Oost-Nederland maar ook bijvoorbeeld dus in Maastricht. In Maastricht bevindt zich het UM (universiteit Maastricht)

studenten in limburg

Verloopt dit vlekkeloos? 

Dat is natuurlijk een ander verhaal, het vraagt bijvoorbeeld ook nogal wat van de volkshuisvesting. Aan de andere kant profiteren we, van het binnengehaalde talent van deze studenten. Het is dus niet vlekkeloos te noemen, maar het is ook zeker te eenzijdig om te zeggen dat het niet goed is.  

Het wordt steeds belangrijker om ook te kijken, naar waar eigenlijk in de markt vraag naar is. Qua universitaire beroepen is er volgens de uitkeringsinstantie UWV (2019) in de bouw bijvoorbeeld een tekort aan bodemkundige onderzoekers- en saneerders, projectleiders in de bouw, bouwkundige inspecteurs en ontwerper-constructeurs in de bouw (BIM-modelleurs). Het is dus slim om hierop in te spelen. Op die manier zou je ook bij de selectie van studenten hiermee rekening mee kunnen houden.

Totale impact 

De totale impact is dus groter dan dat de universiteiten met een groeiend aantal buitenlandse studenten zitten. Niet alleen de universiteiten zitten hiermee, ook heeft dit dus gevolgen voor de woningmarkt. Het geeft maar weer aan, hoe belangrijk het is dat het woningnoodprobleem opgelost wordt. Het kan voor buitenlandse studenten in Limburg erg lastig worden, om woonruimte te vinden. Het kan zelfs een reden worden, om een bepaalde studie dan maar niet in Nederland te volgen. 

Daarbij is het voor studenten wel mogelijk om de kans op woonruimte te vergroten, door het te kiezen gebied te vergroten. Oftewel, ze kunnen kiezen voor langere reistijden naar de universiteit. Wil een student dan kiezen voor een universiteit in Limburg? Dan is het bijvoorbeeld ook handig om meteen 'driving lessons Maastricht' te nemen. Want met een auto ben je een stuk flexibeler, bij het zoeken naar een geschikte woonruimte. Driving Lessons Maastricht richt zich vooral op het geven van rijlessen aan studenten van de universiteit van Maastricht.

Gerelateerd nieuws:  Vloeren trends in Limburg

Recent

Duurzame stedelijke ontwikkeling

28/06/2023

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

23/06/2023

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

21/06/2023

De voordelen van zonnepanelen plaatsen

16/06/2023

Hier vind je telefoonwinkels in Limburg

07/06/2023

Meer in deze categorie

Wat heb je nodig voor de perfecte vriendinnen avond?

|

Alles wat je nodig hebt voor een avondje ontspannen

|

Hoe blijf je productief tijdens de zomer op je werk?

|

Spanning in de slaapkamer

|
© Copyright Limburgsekrant 2023
hello world!