Hoe Limburgers kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot in een dalende fossiele brandstofmarkt
Gas besparen op verwarming: het gebruik van fossiele brandstoffen lijkt zijn piek te hebben bereikt en zal naar verwachting in de toekomst langzaam maar gestaag afnemen. Deze positieve ontwikkeling is te danken aan de toenemende aandacht voor de energietransitie en de groei van de markt voor duurzame energie. In dit artikel zullen we ons concentreren op de implicaties van deze ontwikkelingen voor Limburgers en hoe zij in hun dagelijks leven kunnen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot door gas te besparen op verwarming.
Wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen verwacht af te nemen
Er is goed nieuws uit de energiemarkt: de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal naar verwachting afnemen. Dit is mede te danken aan de energiecrisis die in 2022 ontstond na de invasie van Rusland in Oekraïne. Deze crisis zorgde ervoor dat de energietransitie in een stroomversnelling terechtkwam en dat ons gebruik van fossiele brandstoffen een piek bereikte. In de komende jaren zal de uitstoot door ons gebruik van olie, kolen en gas naar verwachting langzaam maar gestaag gaan dalen. Dit blijkt uit rapporten van onder meer het Internationaal Energieagentschap (IEA), oliegigant BP en databedrijf Rystad Energy.
Belang van bijdragen aan vermindering CO2-uitstoot in de energietransitie
Deze ontwikkeling is een belangrijke stap in de strijd om onze wereld leefbaar te houden. De lange en moeilijke daling van het gebruik van fossiele brandstoffen is nu begonnen. Hoe snel en scherp deze daling wordt, zal bepalen hoe warm het in de toekomst zal zijn en hoe ver de zeespiegel zal stijgen. Het is van vitaal belang dat we ons allemaal inzetten om bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Olie- en gasbedrijven zien piek in fossiele uitstoot, ondanks dalende trend
Het is opmerkelijk dat olie- en gasbedrijven zoals BP een piek zien in de fossiele uitstoot. BP boekte dankzij de energiecrisis in 2022 recordwinsten. Het bedrijf was op klimaatgebied relatief ambitieus, maar kondigde prompt aan dat het meer geld gaat steken in het winnen van olie en gas. Daardoor gaat de uitstoot van het bedrijf minder snel omlaag dan eerder was voorzien.
Groei van elektrische auto's zal naar verwachting olievraag doen afnemen
De vraag naar olie zal naar verwachting de komende jaren vlak blijven of zelfs afnemen, dankzij de snelle groei van het aantal elektrische auto's. De vraag naar aardgas is daarentegen nog onzeker. In een conservatief scenario zal deze vraag nog tot 2040 stijgen, maar in twee scenario's met ambitieuzer klimaatbeleid zet deze rond 2025 of 2030 een daling in.
IEA werkt met verschillende scenario's voor wereldwijd energiegebruik, afhankelijk van klimaatbeleid
Het IEA werkt met drie verschillende scenario's voor het wereldwijde energiegebruik. Met het bestaande beleid zet het gebruik van fossiele brandstoffen rond 2025 een langzame daling in, voorspelde het agentschap in oktober. Met ambitieuzere klimaatplannen die landen al hebben aangekondigd, zou het gebruik van fossiele brandstoffen eerder en sneller afnemen. Het IEA-scenario met de meest vergaande klimaatdoelen, genaamd het "Net Zero by 2050" scenario, gaat zelfs uit van een volledige afschaffing van het gebruik van fossiele brandstoffen tegen 2050, om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau. Dit zou echter een enorme uitdaging vormen en vereist onmiddellijke en drastische actie van landen over de hele wereld om de overgang naar duurzame energiebronnen te versnellen.
Lees ook onze blog over: Duurzame stedelijke ontwikkeling!