Limburg: verbinder tussen België en Duitsland

12/03/2022
|
99
vrachtauto rijbewijs

Limburg heeft een hele andere geschiedenis dan de meeste andere provincies van Nederland. Het historische Limburg ligt tegenwoordig voor een deel in Nederland en voor een deel in België. En afhankelijk van welke tijdsperiode je als uitgangspunt neemt, ligt het voor een deel in Duitsland. Het grootste deel van het Belgische deel van Limburg is nog altijd Nederlandstalig. Het stadje Limburg in de Belgische provincie Luik, waar het gebied naar vernoemd is, is echter tegenwoordig Franstalig. Dit symboliseert hoe verdeeld het gebied dat historisch de Graafschap Limburg uitmaakte tegenwoordig is.

Limburgse dialecten en accenten

Ook in de talen die gesproken worden is dit goed terug te zien. Iedereen die een beetje gevoel heeft voor accenten kan horen dat het accent dat in de Nederlandse provincie Limburg wordt gesproken, veel gelijkenissen heeft met de accenten die in Belgisch Limburg gesproken worden. Op eenzelfde manier is het typisch Brabantse accent dat in Noord-Brabant te horen is terug te horen in Belgische steden die historisch onderdeel uitmaakten van het hertogdom Brabant.

Gelijkenissen met de Duitse accenten

Ook in Duitsland zijn deze parallellen terug te horen. Iedereen die wel eens de grens is overgestoken - naar Aken, Düsseldorf of zelfs Keulen of Bonn - zal herkennen dat de dialecten veel gemeen hebben. Veel Duitsers uit andere regio’s vinden het zelfs moeilijk om een Limburger die goed Duits spreekt te onderscheiden van een Duitser uit deze regio.

Mogelijkheden die de grenzen bieden

De opdeling van het historische Limburg in provincies en deelstaten die tot Nederland, België en Duitsland behoren, hebben veel nadelen gehad. Als Limburger kun je hier tegenwoordig, zeker met het opengaan van de grenzen sinds de Schengenzone is opgericht, goed de vruchten van plukken.

Limburgers spreken bovengemiddeld goed hun talen dan de meeste Nederlanders. Naast het Engels spreken veel Limburgers natuurlijk ook heel goed Duits. Omgekeerd laat in Duitsland het onderwijs in de Nederlandse taal vaak te wensen over. En ook de beheersing van de Engelse taal is voor Duitsers veel minder vanzelfsprekend als dat het dat voor Nederlanders is.

Dit betekent dat je als je in Nederlands of Belgisch Limburg bent opgegroeid, je kansen hebt die veel andere mensen in Duitsland - maar ook in andere delen van de Benelux - niet zo sterk hebben. Hier kun je je voordeel mee doen doordat je makkelijk op vakantie kan in Duitsland. Andere mensen kiezen ervoor om naar Duitsland te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat ze daar een partner hebben gevonden of omdat ze bijvoorbeeld meer huis voor hun geld krijgen. 

Voordelen van het Limburgerschap

Een ander domein waarop Limburgers veel voordeel genieten ten opzichte van Duitsers, andere Nederlanders en Belgen. Is wat betreft de mogelijkheden die ze hebben om geld te verdienen. Limburgers kunnen door hun meertaligheid bovengemiddeld goed aan de slag in de handel en transport. Krijg je bij een import- of export bedrijf veel met leveranciers in Duitsland te maken? Dan is het natuurlijk voor een werkgever een duidelijke pre als je de Duitse taal goed beheerst.

Een ander vakgebied waarin veel Limburgers voordeel halen uit hun meertaligheid is als vrachtwagenchauffeur. Met een vrachtauto ga je vaak heel Europa door. Als je goed Nederlands, Engels en Duits spreekt, kun je in grote delen van Europa met je vrachtauto makkelijk communiceren. Om die reden zitten veel distributiecentra die een bestuurder met zijn of haar vrachtauto aandoet in Nederlands of Belgisch Limburg.

Gerelateerd nieuws:  Veilig wonen in Maastricht

Wil jij je oriënteren op de mogelijkheden die je hebt om je slaatje te slaan uit het feit dat je in Nederlands of Belgisch Limburg bent opgegroeid. Neem eens contact op met wat bedrijven in de import- en exportsector. Lijkt het jou wat om autonoom te kunnen werken en veel van de wereld te zien?

Kijk dan ook eens naar de transportsector. Er is hier meer mogelijk dan je wellicht zou denken. Denk je dat het benodigde rijbewijs vrachtauto te duur is om in deze sector aan de slag te kunnen? Dan is het wellicht goed om te weten dat dit vaak niet het geval is. Veel werkgevers vergoeden de investering in een rijbewijs C als je een contract voor een bepaald aantal jaar tekent. Voor hun betekent dit namelijk dat ze zekerheid hebben dat ze de investering in je vrachtauto rijbewijs terugverdienen. En jij hebt meteen een stuk zekerheid dat je voor langere tijd aan de slag kunt als vrachtwagenchauffeur.

Recent

Limburg: Jouw volgende vakantiebestemming

02/09/2024

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Limburg!

30/07/2024

De bouwvakvakantie

26/07/2024

Het gebruik van TikTok voor evenementen in Limburg

24/07/2024

Shoppen in Limburg? Gezellig én leuk!

09/06/2024

Meer in deze categorie

Limburgers verduurzamen hun tuin

|

DIY Bohemian decor: persoonlijke accenten voor een unieke inrichting

|

Hoe kunnen Limburgse bedrijven online klanten behouden?

|

Tips voor gezinnen die naar limburg verhuizen

|
,
© Copyright Limburgsekrant 2024
hello world!