Limburg als brug voor transport tussen België, Nederland en Duitsland

Er was nogal veel om te doen: het zware transport op de Tongerseweg, kan niet iedereen bekoren. In september 2021 besliste de Maastrichtse rechtbank dat het zware vrachtverkeer ook in de toekomst op de Tongerseweg mag rijden. Dit tot telleurstelling van de plaatselijke Actiegroep Tongerseweg Veilig.
Domper
Natuurlijk is dit een domper voor de actiegroep die zo graag van de overlast af wilde, die de vrachtwagens die over de Tongerseweg tussen België en Maastricht rijden, veroorzaken. Zij hadden daarvoor een rechtszaak aangespannen. Helaas voor de actiegroep, werd het verzoek voor een vrachtwagenverbod afgewezen.
De Tongerseweg is een recht doorgaande weg, naar het centrum van Maastricht. De actiegroep voert al meer dan 25 jaar actie, omdat zij overlast ervaren van het vrachtverkeer. De actiegroep: 'Er is ook gezegd dat als de A2 klaar is, dat er minder vrachtverkeer zou komen, naar grote waarschijnlijkheid. Nu de tunnel daar open is, is het alleen nog maar erger geworden. Nu kan men namelijk een afsteek maken via de Tongerseweg.'
Waarom?
De Tongerseweg is naar alle waarschijnlijk, een te belangrijke weg voor de provincie. Limburg noemt men ook wel de transportbrug tussen België, Nederland en Duitsland. Het heeft internationaal gezien dus een enorm belangrijke functie. Het is goed mogelijk dat om deze reden, de weg zijn doorgang moet behouden voor vrachtwagens. Het is te belangrijk voor de economie.
Kan de transport beter?
Sowieso is het van belang dat de kwaliteit van de weg verbeterd. Dat kan bijdragen aan minder geluidsoverlast. Het is ook van belang, dat de vrachtwagenchauffeurs zich aan de snelheden houden. Dit soort zaken aandacht geven bij nascholing code95 voor chauffeurs, kan misschien ook bijdragen. Code95 volgen is verplicht, voor de verlenging van onder andere het C1 rijbewijs. Die verlenging is vijf jaarlijks.
Het is altijd lastig om enerzijds het belang van het land als ook het belang van bewoners voor ogen te houden. Mogelijk zouden beide partijen, water bij de wijn kunnen doen. Als de actiegroep alleen een verbod voor vrachtwagens als enige juiste oplossing zien, dan beperkt dat wel de mogelijkheden. Voor nu heeft de actiegroep in ieder geval aan het kortste touwtje getrokken.