Het kleine Limburgse dorp, Herten
Herten was voor 1991 nog een zelfstandige gemeente, maar na dit jaar werd de plaats bij de gemeente Roermond gevoegd. In 2021 telde het dorp ongeveer 8000 inwoners. De gemeente Roermond bestaat uit de plaatsen Swalmen, Boukoul, Leeuwen, Asenray, Maasniel, Ool en Roermond. In Herten heb je ontzettend mooie huizen. Als je hier een huis zou willen kopen, zou je een Makelaar in Roggel kunnen raadplegen.
De geschiedenis van Herten
De plaatsnaam Herten werd voor het eerst in de geschiedenis vermeld in het jaar 968. Samen Met Merum behoorde Herten tot de heerlijkheid Dalenbroek. Deze heerlijkheid werd rond 1472 opgesplitst. Vanaf het jaar 1464 was Godard van Vlodrop de heer over Herten. In de geschiedenis is Herten van drie verschillende landen geweest. Dit begon bij Spanje, maar hierna volgde Oostenrijk al snel. Tenslotte viel Herten onder het gezag van Frankrijk.
Bezienswaardigheden in Herten
Er zijn in Herten verschillende bezienswaardigheden waar je naartoe kunt gaan.
De sint-Michaëlkerk
De kerk bevindt zich op Kerkpad 2. De Sint-Michaëlkerk is de parochiekerk van Herten. Tegenover andere kerken is de kerk aan de kleine kant. In de kerk zijn kunstwerken te vinden van Jan Maris en Charles Eyck. Er staat ook een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van rust.
De radio- en televisietoren Roermond
Dit is een zendmast op een toren in de gemeente Roermond die werd gebruikt voor het uitzenden van televisie- en radiosignalen, dataopslag en telecommunicatie. De toren is ontzettend hoog. Hij is namelijk 157 meter hoog, terwijl hij tot 2007 een hoogte had van 176 meter. Met carnaval, Bevrijdingsdag en Koningsdag wordt de toren verlicht in de kleuren van de feestdag. De toren is te vinden op de Meuleberg in de wijk Roer-Zuid.
Het waterpompstation
Het Waterpompstation werd gebouwd in 1896 en gebruikt voor de drinkwatervoorziening. De bouwstijl die gebruikt is, is traditionalistisch. Het gebouw bestond oorspronkelijk uit twee vrijstaande huizen. In de jaren vijftig werd er een tussenbouw gedaan waardoor het ketelhuis verbonden werd met het pomphuis. Het gebouw is nog altijd te bezichtigen en dat wordt ook nog veel gedaan.
Natuur en landschap van Herten
Het Limburgse heuvelland is al prachtig. Herten bevindt zich aan de Maas op een hoogte van twintig meter. Aan het oosten is Herten vrijwel vast gebouwd aan Roer-Zuid. Dit is een Roermondse wijk. Ool en de Oolderplas zijn te vinden aan de westkant. In het zuiden ligt Merum en in het noorden bevindt zich de Maas die in verbinding staat met de jachthaven.
Voorzieningen in Herten
In Herten zijn er twee basisscholen. Je hebt de basisschool Hubertus, dit is een katholieke basisschool. En je hebt De Stapsteen, dit is een openbare basisschool. Verder heb je er nog aan aantal winkels zoals een slager en een bakker, een supermarkt, een sporthal en een kleine bank.
Na het lezen van dit artikel vind je het misschien ook interessant om meer te weten over feestdagen in Limburg.